Wraz ze składnikami odżywczymi w postaci białek, węglowodanów i tłuszczy musimy zwracać uwagę w naszej diecie na kontent minerałów i witamin, aby zachować zdrowie. Jakie witaminy i minerały są zatem najważniejsze dla organizmu ludzkiego? Na co powinniśmy zwracać, jeśli chodzi o codzienną dietę? Większość z nas otrzymuje to, czego potrzebuje w codziennej diecie, ponieważ różne produkty spożywcze dostarczają różnych witamin i minerałów. Jednak niektóre osoby mogą mieć deficyty wymagające dodatkowej suplementacji lub zmian w sposobie odżywiania.

Na pierwszy ogień powinniśmy przyjrzeć się witaminie A, która odgrywa niezwykle istotną rolę w naszym organizmie. Jest istotnym elementem podtrzymującym zdrowie naszego wzroku, serca, a nawet układu rozrodczego. Witaminę A nazywamy również beta-karotenem. Jest istotna dla naszej wątroby, płuc i serca. Witaminę A pozyskujemy przede wszystkim z produktów, takich jak łosoś, wątroba kurczaka lub indyka i kilka innych tłustych ryb. Wśród warzyw znajdziemy witaminę A między innymi w brokułach, moreli i mango.

 

Kilka innych witamin niezbędnych dla naszego organizmu

Istnieje aż osiem różnych witamin z grupy B. Warto mieć na uwadze, że wszystkie one są dla naszego zdrowia niezwykle istotne. W tej obszernej grupie znajduje się tiamina, ryboflawina, pirodyksyna, kobalamina i kilka innych witamin B przypisanych do różnorodnych numerów. Wszystkie witaminy z tej grupy przyczyniają się do przekształcania węglowodanów i tłuszczy w naszym ciele. Witamina B jest niezbędna do prawidłowego wzrostu dziecka i działania organizmu u dorosłej osoby. Bez dostępu do witaminy B nasz organizm nie mógłby prawidłowo regulować pracy swoich komórek.

Najbogatszymi produktami w witaminę B są artykuły mięsne. Możemy ją pozyskać między innymi z drobiu, wołowiny, baraniny i innych grup mięsnych. Mimo wszystko nie tylko mięso jest bogate w witaminy z grupy B. Możemy ją także pozyskiwać z roślin, takich jak rośliny strączkowe. Bardzo bogate w ten typ witaminy są także jajka kurze. W dzisiejszych czasach nawet ziarna bywają wzbogacane witaminami B. Z tego powodu znajdziemy ją w pieczywie, makaronach i ryżach.